Doneren

Leesboeken volwassenen

Klik op het boek om een link te openen.

Stille baby's

Dit boek is erop gericht hulp te bieden bij het rouwproces. Ook familie, vrienden, kennissen en de medische en psychosociale hulpverleners kunnen erin lezen hoe zij ouders kunnen steunen bij het afscheid nemen van hun kind en van alle toekomstverwachtingen die zij koesterden. 'Stille baby's' gaat in op theoretische en medische aspecten, maar bespreekt vooral de verwerking van het verlies, de bevalling en het afscheid nemen, evenals de vraag hoe het daarna met de ouders gaat, ook in verband met een volgende zwangerschap.

Geen blote voetjes in het gras

Een mooi boek met verhalen waarin ouders eenieder laten meekijken in hun wereld, de wereld waarin zij een kind moeten missen. Door de herkenning die uit deze verhalen spreekt, hopen de schrijvers troost te kunnen bieden aan lotgenoten, maar zeker ook een handvat aan te reiken aan mensen die lotgenoten willen steunen. 

Geen blote voetjes in het zand

Tweede bundel (na 'Geen blote voetjes in het gras', 2000*) met 48 verhalen rond het thema van het verlies van een kind, uitgegeven ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de Nederlandse contactgroep Lieve Engeltjes. De uitgave is bedoeld om herkenning aan lotgenoten te bieden en als handvat voor betrokken derden om hen te steunen.

Sara en Liv

Sara en Liv is het indringende portret van de korte levens van twee zusjes en de impact die hun dood heeft gehad op het gezin. Geschreven in een prachtige, verstilde stijl en vanuit het bijzondere wisselende perspectief van moeder én kind vertelt Suzan Hilhorst haar autobiografische verhaal. 
Sara en Liv is een meer dan indrukwekkend debuut over verlies, rouw, hoop en geluk en bovenal een ode aan het leven.

Lieve Boris

Verder leven zonder je kindje. In ‘Lieve Boris’ beschrijft Anja Dalhuisen op een bijzonder indringende manier haar gevecht.

Toen Boris na een zwangerschap van 39 weken plotseling overleed in haar buik, stond de wereld stil. Door middel van fragmenten uit haar dagboek, gedichten en briefjes aan Boris, beschrijft Anja de rauwe pijn van het gemis en hoe de donkere dagen langzaam weer wat lichter werden. Ook heeft ze getracht, om vanuit haar eigen ervaringen, een aantal handvaten te bieden aan ouders die ook hun baby hebben verloren.

'Lieve Boris’. Een boek over het verlies en pijn, maar tevens het bewijs dat door liefde zelfs het zwartste zwart weer licht kan worden. 

Liever bij mij

Liever bij mij... vertelt het verhaal van drieëndertig ouders en paren die een kindje, soms meerdere kindjes, hebben verloren tijdens of na de zwangerschap. Zij namen daarmee niet alleen afscheid van hun baby, maar ook van alle dromen en wensen die zij voor hem of haar in gedachten hadden. Sommigen van hen stonden voor de loodzware keuze de zwangerschap af te breken, anderen werden plots geconfronteerd met een stille echo. Er zijn ouders die hun baby dagen na de bevalling moesten laten gaan, maar ook papa's en mama's die een ouder kindje plots verloren. Hun verhalen zijn zo divers. De manier om met rouw om te gaan uniek, net als de gevoelens rondom het verlies, en toch delen zij hun gemis. Het verdriet om een kindje dat er niet meer is, ongeacht hoe oud of jong. Liever bij mij... is in het leven geroepen als plek van herkenning en erkenning voor lotgenoten, maar ook als handreiking aan de omgeving en betrokken zorgverleners.

Geen hartslag meer

Jarenlang draaiden Marcel en Pien mee in de medische molen om te proberen, zwanger te raken. Toen Pien zwanger werd van Anna waren ze de koning te rijk. Tot hun grote verrassing en vreugde werd Pien daarna spontaan zwanger. Na een geweldige zwangerschap van meer dan 36 weken ging het heel onverwacht mis. Na uren heel druk te zijn geweest, werd de baby ineens heel rustig. Maar die rust duurde te lang. Toen ze de verloskundige belden, voelde die meteen dat het niet goed was. En in het ziekenhuis werden hun bangste vermoedens bevestigd: baby Stef was in de buik van zijn moeder overleden.

Lieve Juul

Een zwangerschap is niet altijd een roze wolk. Zo ook was mijn zwangerschap verre van ideaal. Een gevecht tegen een placenta praevia totalis (voorliggende placenta) werd uiteindelijk teveel voor onze dochter. Zij overleed ten gevolge van deze aandoening. De wereld waarin wij ons bevonden en nog steeds bevinden heb ik geprobeerd te beschrijven. Wat begon als een dagboek (uit verveling en omdat er veel gebeurde wat ik niet wilde vergeten) is uitgemond tot een boek. Een boek met herkenningspunten en hopelijk steun voor degene die in een vergelijkbare situatie zitten of gezeten hebben. Helaas zijn deze mensen er...veel teveel.

​​

Altijd een kind te kort

Vrouwen die zwanger zijn of willen worden na het verlies van hun baby krijgen te maken met de confrontatie tussen de nog recente ervaring van dood en de ervaring van nieuw leven. In hun situatie is het moeilijk zich te identificeren met de groep van zwangere vrouwen die deze ervaring niet hebben. Dit handboek behandelt de verschillende fases: zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling, en het ouderschap daarna. Goede informatie helpt de moeder bij het herwinnen van vertrouwen in zichzelf, in haar lichaam en in de medische zorg. Ook zorgverleners krijgen inzicht in de specifieke problematiek van deze vrouwen doordat er handreikingen voor een betere professionele begeleiding worden geboden. Jeannette Rietberg is door eigen ervaring en zelfstudie deskundige en spreker geworden op het gebied van sterfte rondom geboorte. Altijd een kind te kort neemt de lezer mee in de uitdagende reis waarin verlies, rouw, blijdschap, hoop en herstel met elkaar verweven zijn. In het boek zijn ook uitspraken van lotgenoten verwerkt die voortkomen uit interviews. De medische bijdragen en diverse adviezen komen van Maria Pel die als gynaecoloog verbonden is aan het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Zij heeft ruime ervaring in het begeleiden van hoog risico zwangerschappen.

Kind van de toekomst

Kind van de toekomst is een boek met levensverhalen, waarin ouders – soms alleen de moeder of de vader, soms beide ouders vanuit een eigen perspectief – vertellen over hoe de dood van hun baby hun leven heeft beïnvloed. Deze verhalen, monumenten voor de gestorven baby’s, bieden een inkijk in de impact van een dergelijk, existentieel verlies.

Misschien was je vandaag wel geboren

Misschien was je vandaag wel geboren... vertelt het aangrijpende verhaal van een jong stel - Yvonne Gebbe en David Rozemeyer - dat er bij de 20-weken echo achter komt dat hun kindje een ernstige afwijking heeft. Ze besluiten de zwangerschap te beëindigen. Samen ervaren ze dit ieder op hun eigen manier. Yvonne door dagboeken bij te houden en David als fotograaf, beeldend. Later werd dat dit boek.Een prachtig document over het rouw- en verwerkingsproces van een van de laatste taboes: de keuze om bij een afwijkende uitslag de zwangerschap te laten afbreken. 

Yvonne en David laten zien hoe zo iets heftigs tegelijkertijd zo mooi kan zijn. Wat het met je doet als je zwangerschap opeens anders verloopt. Als je voor een keuze komt te staan. Wat het met je doet als je je kind verliest.

Kusje in de wind

Irene van Wesel (1984) is werkzaam als freelance tekstschrijver en woont met haar man en drie kinderen in Heerlen. Al van jongs af aan is ze geboeid door het geschreven woord en de levenskracht die verhalen in zich dragen. Wanneer zij in 2010 haar jongste zoon stil ter wereld brengt, besluit ze die liefde voor de taal in te zetten om lotgenoten te ondersteunen en het zwijgen rondom doodgeboren baby’s te helpen doorbreken. In 2012 wordt de bundel Zes kleine voetjes gepubliceerd, die verhaalt over hoe het gezin verder gaat na de geboorte van Lieve*. In Kusje in de wind (2015) beschrijft ze het verlies van haar vlinderkind, het rouwproces daaromheen en hoe zij de wereld opnieuw leert zien op een verhalende en toegankelijke manier. Het boek bevat daarnaast een aantal troostende verhalen en gedichten. Meer info op: www.kusjeindewind.com

​​

Samen verder

De dood van een kind heeft een enorme impact op de relatie tussen ouders. Beiden verwerken het verlies op hun eigen manier. Vaak heel verschillend. Ook de tijd heeft invloed op hun rouw. Soms lukt het hun niet om samen verder te gaan, maar soms is het beter om uit elkaar te gaan. Er is daarbij geen goed of fout. `Samen verder van Beate Matznetter, psycholoog, rouwbegeleider en ervaringsdeskundige, helpt je om meer te begrijpen van de processen die er spelen tijdens deze specifieke periode van rouw. `Samen verder is een boek voor ouders, familieleden, leerkrachten en hulpverleners. 'Een belangrijk boek voor iedereen die zelf of van dichtbij de dood van een kind heeft meegemaakt.'- Johan Maes

Tegenwind

Een gezond kind krijgen is niet vanzelfsprekend, maar een wonder. Na een fysiek zware zwangerschap wordt Sjors geboren met een slokdarmafwijking, echter daar blijft het niet bij. Een onzekere tijd vol van zorg en angst volgt. Wanneer hij na twee maanden in het ziekenhuis totaal onverwacht komt te overlijden, is daar niet meteen een heldere verklaring voor. Het vermoeden dat hij door fouten of nalatigheid is overleden wordt in eerste instantie niet bevestigd en dat blokkeert het rouwproces. De volgende zwangerschappen zijn daardoor psychisch beladen. In een wervelwind van tegengestelde gevoelens als hoop, woede, trots en angst probeert de moeder haar leven weer op te pakken, zoekend naar de waarheid, troost en het ultieme moedergeluk. Wanneer na jaren alsnog de oorzaak van zijn overlijden aan het licht komt, scheurt de wond van het grote gemis opnieuw open en komen emoties bloot te liggen.

Een verhaal over pijnlijke misvattingen rondom de rauwe rouw. Het belang van begrip en medeleven van zorgverleners en de mensen om je heen na een miskraam en het verlies van een kind. Openhartige dagboekfragmenten, schrijnend, maar tevens hartverwarmend en troostend. De grote invloed die dit verlies op de levensvisie van een moeder heeft.

Mijn optimistje

Dit is het verhaal van Angela(41). Zij is single en heeft een kinderwens. Via een donortraject lijkt haar droom uit te komen als blijkt dat zij in April 2015 zwanger is van haar eerste kindje.

George wordt na een zwangerschap van 36 weken geboren in het ziekenhuis in Sneek en vervolgens per ambulance naar het UMCG gebracht. 8 uren na zijn geboorte volgt de diagnose Transpositie van de Grote Vaten, op zich een goed behandelbare hartafwijking. Na een strijd van 25 dagen komt George echter te overlijden door een vreselijke samenloop van omstandigheden.

Het regent in mijn toekomst:

Als een kleinkind overlijdt, lijden grootouders dubbel: ze rouwen om het verlies van hun kleinkind, en voelen de pijn om hun kind. Een boek vol herkenning voor grootouders die dit moesten meemaken.

Rouwen na het verlies van je baby

De dood van een baby wordt in onze samenleving als schokkend ervaren maar slechts met kortdurend verdriet als gevolg, omdat ouders hun kindje niet of amper zouden kennen. Maar als ouder verlies je ook een deel van jezelf en de toekomst van je baby. Er is een blijvend verlangen naar hoe het zou zijn geweest. Het gemis is levenslang en heeft grote impact op het leven van de ouders en eventuele broers en zussen. De bejegening door professionals en de naaste omgeving van de ouders is bij het omgaan met het verlies van cruciaal belang. De missie van dit boek is om bij te dragen aan de erkenning van het betekenisvolle verlies van een baby. Zowel ouders, professionals als de omgeving zullen zich gesteund voelen na het lezen van Rouwen na het verlies van je baby.

Alles komt goed

Alles komt goed is een meeslepende roman over het verlies van een kind, angst, hoop en liefde. Gebaseerd op de eigen ervaringen van journaliste Renée Brouwer die in juli 2018 haar ongeboren tweelingdochters met een zwangerschapsduur van 21 weken op vakantie in Spanje verloor.

Alle badgasten om ons heen op het Spaanse strand hebben totaal geen idee wat er gaande is. Het enige wat zij zien, is een leuk en gelukkig gezin met twee vrolijke, drukke jongens. Het liefst schud ik ze allemaal door elkaar en schreeuw ik ze één voor één toe.
WIJ ZIJN NIET AAN HET GENIETEN. EN WIJ ZIJN NIET GELUKKIG. 
Ons kind is gisteren overleden en nu zitten we hier. In het ò zo zonnige en mooie PalaFUCKINGmós…

Als journaliste Robin samen met haar grote liefde Roël voor een derde kindje besluit te gaan, kan ze haar geluk niet op. Het is direct raak en het blijkt zelfs een eeneiige tweeling te zijn. Dat belooft een grote, maar gezellige chaos te worden. Tenminste, zo ziet ze het ongeveer voor zich, maar dat niks gaat zoals gepland, komt ze al snel achter. Helaas weet ze niet dat haar nog veel meer te wachten staat…

Het rouwt in jou

Het rouwt in jou is een warm boek vol inzichten en eerlijke getuigenissen; herkenbaar voor ouders van een overleden kindje. Er is plaats voor verdriet, veel begrip en erkenning, maar ook hoop. Voor familie, vrienden en omgeving staat dit boek vol waardevolle tips en praktische checklists.

Rouw in je relatie, op je werk, in je familie. De rol van rouwende grootouders, omgaan met verdrietige broers en zussen, (al dan niet) opnieuw zwanger worden... alle moeilijke thema's komen aan bod. Op die manier probeert Het rouwt in jou houvast te bieden op een moment dat er geen houvast meer lijkt te bestaan.

Voor iedereen die te maken krijgt met het verlies van een kind(je).

Aangevuld met eerlijke getuigenissen.

Toegankelijk en herkenbaar, vol troost, steun en hoop.

Rouw bij kinderen en jongeren

Een dierbare verliezen is een ingrijpende gebeurtenis, zeker als je nog jong bent. Kan een kind het intense verdriet van een verlies wel aan en blijft het niet voor altijd in negatieve zin getekend? Gelukkig blijken de meeste kinderen met de juiste steun uit hun omgeving het verlies van een dierbare goed te kunnen verwerken. Dit betekent niet dat verliesverwerking een eenvoudige opgave is, zeker niet omdat volwassenen in de omgeving van het kind zelf meestal ook in de rouw zijn. Dit boek biedt handreikingen om kinderen en jongeren te steunen bij het rouwproces. * Wat zijn normale reacties tijdens een rouwproces? * Hoe communiceer je over verlies met een kind? * Wat helpt een kind bij de verwerking van een verlies? * Wanneer schakel je professionele hulp in? 'Wanneer kinderen rouwen om het verlies van een dierbare treft ons dat vaak dubbel zo hard. Ouders, verzorgers, familieleden, leerkrachten of andere begeleiders hebben in zo'n situatie vaak allerlei vragen en voelen zich onzeker. Het boek geeft veel voorbeelden en praktische tips en geeft daarnaast richting aan de meest uiteenlopende vragen die volwassenen in de omgeving van het kind vaak hebben. Daarom is dit een unieke gids voor iedereen die rouwende kinderen wil steunen.' - uit het voorwoord van Prof. dr. Caroline Braet, Universiteit Gent Dr. Mariken Spuij is klinisch psycholoog/orthopedagoog en als docent-onderzoeker en behandelaar verbonden aan de Universiteit Utrecht.

Broertje dood

Jelte heeft een broer. Eentje. Tot hij ontdekt dat er ooit nóg één was, Peter. Maar over dit jongste broertje, dat maar enkele uren heeft geleefd, praat niemand. Peter werd geboren als een cycloop en was daarmee niet alleen een kansloos kind, maar ook een monsterlijke zeldzaamheid die maar beter zo snel mogelijk aan het oog kon worden onttrokken. Pas als hij volwassen is en in Griekenland reizen begeleidt, realiseert Jelte zich ineens echt wat de korte aanwezigheid van zijn babybroertje al die jaren heeft gedaan met het hele gezin: het gemis, de stilte, de trauma’s, de verstoorde relaties. Hij begint een zoektocht die langzaam verandert in een kruistocht: eerst op weg naar Peters hele verhaal, daarna op jacht naar erkenning van zijn korte bestaan en van het feit dat hij geen monster was, maar een onschuldig, welkom jongetje. Broertje dood is een eerbetoon van een grote broer aan een kleine, die hij nooit heeft gezien, maar levenslang op zijn netvlies heeft.

Mama, doe je ogen maar stil

In 2017 wordt Mirjam voor de tweede keer moeder. Zij is met haar partner al trotse ouders van een dochter. Het gaat echter mis in de zwangerschap en hun tweede kindje, een zoontje, komt nog voor de geboorte te overlijden. Een kind dat zo welkom was en een plaats had moeten krijgen in onze wereld.
In dit boek schrijft Mirjam een indringend en oprecht verslag over de periode rondom overlijden, geboorte en de jaren daarna. Veerkracht, respect, liefde en de rauwe rouwkant worden belicht in het leven wat hieruit volgt.

Het verhaal van Mirjam geeft de strijd weer tussen leven en dood en laat zien dat stil geboren kinderen er nog steeds zijn.

Het persoonlijk verhaal van Mirjam is voor eenieder die zelf of in de eigen omgeving te maken heeft met stil geboren kinderen. Erkenning en herkenning voor ouders die eenzelfde ervaring
hebben meegemaakt.

Ook voor professionals die vanuit hun beroep in de gezondheidszorg, hulpverlening en uitvaartbranche hiermee te maken krijgen. Dit boek gaat namelijk niet over dood maar over leven en over iedereen die daarin het leven durft te omarmen.


Ken of ben jij een schrijver die niet in dit overzicht mag ontbreken? Neem dan contact met ons op.

Instagram