Doneren

Ter nagedachtenis aan je kindje

Hieronder zal ik vertellen over de mogelijkheden die er zijn wat betreft artikelen ter nagedachtenis aan je kindje. Op de pagina 'links' en op onze Pinterestpagina vind je doorverwijzingen naar desbetreffende websites. Er zijn heel veel mogelijkheden en er komen steeds nieuwe mogelijkheden bij. Op de website en onze Pinterestpagina zal ik proberen deze informatie zoveel mogelijk up to date te houden.


Voet- of handafdrukjes met inkt:

De afdrukjes kun je natuurlijk bewaren als herinnering maar daarnaast kun je ze ook nog verwerken in een sieraad, op een urn, op de grafsteen, in een poster, er zijn tal van mogelijkheden.


Voet- of handafdrukjes in gips:

Deze afdrukjes kun je ook gebruiken voor bv. een grafsteen of om bv. een beeldje te laten gieten.


Naamgeschenken:

De naam van je kindje kun je in verschillende artikelen verwerken. Sieraden, posters, koffertjes, kistjes, fotolijstjes, urnen, houten letters, de mogelijkheden zijn eindeloos.


Fotogeschenken:

Tegenwoordig kun je foto's op allerlei verschillende manieren laten afdrukken. Denk bv. aan hout, glas, aluminium, canvas en kunststof.

Ook kun je de foto's verwerken in bv. sieraden of grafmonumenten.

Daarnaast kan het heel waardevol zijn om een fotoboek te maken van de tijd met je kindje. Het fotoboek kan ook voor mensen, die je kindje niet ontmoet hebben, duidelijk maken wat je hebt meegemaakt en wat je kindje voor jou betekent.

"De foto's van onze tijd met Hanne heb ik allemaal verwerkt in een klein fotoalbum, wat ik besteld heb bij de Hema. Ook maakte ik via de website een collage met haar mooiste foto's die bij ons en familie in de kamer staat."


Herinneringendoos of -kistje:

Het kan fijn zijn om alle herinneringen aan je kindje samen te bewaren. Er zijn vele mogelijkheden om een kant en klaar doosje of kistje aan te schaffen met bv. de naam of foto van je kindje er op, de mogelijkheden hiervoor zal ik ook weer laten zien via onze link- en Pinterestpagina. Natuurlijk kun je ook zelf een kistje maken of bewerken. 

"Zelf kocht ik een blank houten kistje bij de opbergspecialist. Deze schilderde ik vervolgens in de kleur van Hanne haar kamer. Daarna heb ik er een levensboom op geschilderd, vlinders en haar naam en geboortedatum."


Een speciaal plekje:

Je kunt in huis één of meerdere speciale plekjes voor je kindje maken. Hier kun je dan verschillende spulletjes ter nagedachtenis aan je kindje samen neerleggen of -zetten.

"Bij ons in huis hebben we een speciaal plekje gemaakt voor Hanne in de woonkamer en op haar slaapkamer. In de woonkamer met o.a. foto's, haar overlijdensberichtje, een theelichthouder met haar naam, een symbolisch olifantje en het fotoalbum. Op haar slaapkamer met o.a. foto's, de armbandjes van mij en haar, haar urn, haar voetafdrukjes en theelichthouders in de kleuren van haar kamer."


Sieraden:

Met een persoonlijk sieraad draag je je kindje altijd dichtbij. Er zijn veel verschillende mogelijkheden.

 • Je kunt as of een haarlok verwerken in een sieraad. Dit kan bv. in glas maar ook in een urnhanger.
 • Je kunt een foto, voet- of handafdruk verwerken in je sieraad. Deze kan geplaatst worden in bv. een medaillon of worden gegraveerd in zilver of glas.
 • Er bestaan ook veel verschillende tekstsieraden. Je kunt er bv. voor kiezen om de naam of geboortedatum van je kindje hierin te verwerken.

"Ter nagedachtenis aan Hanne heb ik er voor gekozen haar naam en voetafdrukjes te vereeuwigen in een ketting die ik besteld heb bij SilverHandwriting."


Tatoeage met as:

De mogelijkheid bestaat om as te verwerken in een tatoeage.

 • Hiervoor is maar een klein beetje as nodig.
 • De as wordt vermengd met de tatoeage-inkt.
 • De as kan schadelijke stoffen bevatten en de inkt is na het mengen niet meer geheel steriel, dit kan risico's voor de gezondheid met zich meebrengen. Klik voor meer info op "Advies over het gebruik van crematie-as in tatoeages" van het NVWA

 


Urn:

Deze heb je nodig wanneer je bij het afscheid hebt gekozen voor een crematie. Er zijn hierbij heel veel verschillende mogelijkheden.

 • Wanneer je er voor kiest de urn te begraven dan kun je een biologisch afbreekbare urn gebruiken, deze urn lost op in de aarde na het begraven.
 • Wanneer je de urn buiten wilt plaatsen houd er dan rekening mee dat je een vocht- en vorstbestendige urn gebruikt.
 • Wanneer je de as wilt verstrooien dan kun je gebruik maken van een strooikoker. Ook kun je wanneer je de as op zee wilt verstrooien voor een ecologische urn kiezen die oplost in water.
 • Wanneer je de as in huis wilt bewaren kun je kiezen voor een sierurn met daarin een asbus of aszak. Hierbij hoef je geen rekening te houden met de weersomstandigheden en dus kun je ook iets anders dan een urn gebruiken, zoals bv. een opbergblikje, -kistje of -potje.
 • Wanneer je een gedeelte van de as wilt bewaren, wanneer je bv. kiest voor begraven of verstrooien, dan kun je dit doen in een mini-urn.

Grafmonumenten:

Hoe je wilt dat een grafmonument eruit ziet is natuurlijk heel erg afhankelijk van je persoonlijke smaak. Je kunt hierin tekst, foto's of bv. voetafdrukjes verwerken. Via onze linkpagina vind je informatie over de mogelijkheden en via onze Pinterestpagina laten we je voorbeelden zien.

Instagram