Doneren

Afscheid nemen

Dit is het moment waarover je na de geboorte van je kindje helemaal niet meer na wilt denken. Je kunt niks moeilijker dan dit bedenken. Je kindje waarmee je nog maar net hebt kennisgemaakt moet je nu alweer afgeven. Spreek van te voren af wie er afscheid willen nemen en wanneer, zodat je hier op het moment van afscheid niet over na hoeft te denken.

 

 


Om over na te denken:

  • Wie wil je dat er bij zijn.

  • Wil je dit thuis of in het ziekenhuis doen of wil je graag een afscheidsdienst.

  • Wil je graag dat er gesproken wordt.

  • Wil je bepaalde muziek afspelen. Op onze pagina "Muziek" vind je verschillende afscheidsliedjes.

  • Wil je hier foto’s van.

  • Wil je je kindje laten begraven, cremeren of in het ziekenhuis achterlaten.

  • Wat wil je aan je kindje meegeven en wat wil je juist bewaren ter nagedachtenis? Het kan erg fijn zijn om iets te bewaren waarmee je kindje in aanraking is geweest. Kleertjes, een armbandje, een knuffeltje, een dekentje of iets anders. Wanneer het om spulletjes van het ziekenhuis gaat kun je ook vragen of je deze mee zou mogen nemen.

  • Waarin wil je je kindje begraven of cremeren? Je kunt kiezen voor een kistje maar ook een mandje of bv. doek kan een mogelijkheid zijn. Je kunt deze ergens compleet aanschaffen, maar natuurlijk ook zelf maken. Op onze Pinterestpagina vind je hier voorbeelden van. Ook vind je informatie op onze pagina "uitvaartproducten".


Het moment van afscheid:

Luister hierbij ook weer naar wat je zelf fijn vindt. Wil je graag veel familie en vrienden om je heen of wil je het liever intiem houden, kies waar jij je prettig bij voelt en voel je niet verplicht om iets te doen wat de omgeving wil. Een uitvaartondernemer kan je veel informatie geven over de mogelijkheden die er zijn. Wil je graag dat een professionele fotograaf foto’s neemt, dan kun je contact opnemen met een uitvaartfotograaf. Meer informatie vindt je bv. op www.afscheidsmomenten.nl of kun je opvragen bij de uitvaartondernemer.

Wetgeving:

De wetgeving omtrent het afscheid van je kindje tijdens de zwangerschap verschilt per zwangerschapsduur. De actuele rechten, plichten en verschillen kan het ziekenhuis aan je uitleggen.

Begraven of cremeren:

De keuze voor begraven of cremeren is natuurlijk heel persoonlijk. Wat je gevoel zegt is voor iedereen verschillend. Hiernaast zal ik vooral de verschillen benoemen zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Wanneer je geen uitvaartverzekering hebt afgesloten die de kosten van een uitvaart vergoedt kunnen alle kosten je afschrikken. Weet dat ook hier veel mogelijkheden zijn. De kosten hoeven niet altijd een reden te zijn om bepaalde zaken achterwege te laten. Uitvaartondernemers leveren vaak een compleet pakket, maar hier zijn dan ook gelijk hoge kosten aan verbonden. Bespreek evt. welke zaken jij belangrijk vindt en welke je achterwege wilt laten. Wanneer je bv. niet kiest voor een dienst in het uitvaartcentrum, dan zegt dit niet dat je deze niet ergens anders kunt organiseren, bv. bij je thuis of in de tuin van opa en oma. Je kunt dan vragen of de uitvaartondernemer na afloop komt om het kistje op te halen. Natuurlijk kun je hier op allerlei verschillende manieren invulling aan geven. Ook kun je er voor kiezen geen uitvaartondernemer te contacteren maar zelf de beheerder van de begraafplaats of crematorium te contacteren. Wanneer je zelf de kracht niet hebt om hier allemaal naar te informeren, vraag dan of een familielid of een goede vriend dit voor je wil doen. Kosten voor het cremeren of de wachttijd op een urn kunnen verschillen in Nederland en België.

Bij een zwangerschap korter dan 24 weken biedt het ziekenhuis soms de mogelijkheid tot het kosteloos cremeren van je kindje tezamen met andere kindjes.

Om over na te denken:

  • Bij begraven hebben jij en je familie een plekje om naar toe te gaan, dit plekje wil je waarschijnlijk wel netjes houden. Vind je het een fijn idee als je regelmatig naar het grafje moet om dit te doen? 

  • Bij een crematie kun je verschillende keuzes maken over de asbestemming. Je kunt de urn thuis bewaren of de as verstrooien. Ook is er een mogelijkheid om de urn in een urnenmuur of urnentuin te plaatsen of te begraven in bv. een urnengraf of familiegraf. Aan de urnenmuur, urnentuin of het begraven zijn extra kosten verbonden.

  • Wanneer je kiest voor begraven of het bijzetten van de urn in een urnenmuur of urnentuin dan betaal je hier grafrechten voor. Waarschijnlijk wil je voor lange tijd de mogelijkheid hebben om je kindje te kunnen bezoeken en zal je deze kosten dus ook voor langere tijd hebben.

  • Wanneer je kiest voor een crematie kun je de as verwerken in bv. een sieraad of een tatoeage. Ook kun je de as verdelen over verschillende kleine urntjes. Je kunt dan bv. een mini-urntje in de woonkamer zetten of bij familie in huis.

  • Bij een zwangerschapsduur korter dan 24 weken heb je ook de mogelijkheid je kindje in de tuin of bv. het bos te begraven. Houdt er hierbij rekening mee dat je in de toekomst misschien zou kunnen gaan verhuizen.

Informatie over urnen en grafstenen vind je bij "Ter nagedachtenis aan je kindje".

“Ons afscheid van Hanne was in het ziekenhuis, waar ik op dat moment nog moest blijven. Je wilt het niet maar het moet. Persoonlijk hadden wij een fijn gevoel bij het afscheid van Hanne. We hadden afscheid van ons meisje genomen; het moeilijkste wat ik ooit heb moeten doen, maar het was mooi, een mooi afscheid, met de mensen die wij erbij wilden hebben. Het was gegaan zoals wij het hadden gewild. Na het afscheid heeft de zuster Hanne naar het mortuarium gebracht, waar ze de volgende dag door de begrafenisondernemer is opgehaald en naar België is gebracht om gecremeerd te worden. De urn is daarna mee terug genomen door de begrafenisondernemer, wij hebben deze later terug opgehaald."

Instagram